Polskie Radio
Section05
jedzenie

Celiakia - co to za choroba, jakie są jej objawy, jak się ją diagnozuje i leczy?

Choć celiakia jest znana od dwóch tysięcy lat i występuje częściej niż nowotwory piersi czy płuc, to nadal wiedza społeczna na jej temat jest niewielka. Na podstawie europejskich danych epidemiologicznych szacuje się, że w Polsce może na nią cierpieć ok. 380 tys. osób. Jednak większość, 90-95 proc., o tym nie wie.
Zobacz więcej na temat:  Artur Wolski Celiakia zdrowie medycyna dieta jedzenie

Fast food coraz popularniejszy. Dlaczego go wybieramy?

Według najnowszych badań przeprowadzonych przez jedną z firm technologicznych, w pierwszym kwartale tego roku średnio o 5 procent wzrósł ruch w punktach typu fast food. - To może być oznaką, że po czasie pandemii branża gastronomiczna nieco się odbiła - mówi Marcin Wojtasik, antropolog, socjolog oraz restaurator. - To także pokazuje zmiany społeczne, które zachodzą zwłaszcza w większych miastach.
Zobacz więcej na temat:  Czwórka Kamil Jasieński fast food pizza jedzenie badanie

Zdrowe jelita to podstawa naszej odporności. Co i jak jeść, by o nie zadbać?

Jak się okazuje, nasz układ odpornościowy w dużej mierze zależny jest od stanu naszych jelit. Zasiedlająca go flora bakteryjna, zwana mikrobiotą, odgrywa kluczową rolę w budowie odporności naszego organizmu. Oznacza to, że prawidłowa dieta zwiększa odporność, a powiedzenie "jesteś tym, co jesz" w tym kontekście nabiera zupełnie nowego znaczenia.
Zobacz więcej na temat:  STYL ŻYCIA zdrowie jedzenie dieta Trójka Krzysztof Łoniewski

Bezmięsny schabowy przyszłością naszej kuchni? Nadchodzi rewolucja alternatywnych białek

W Europie gwałtownie rośnie sprzedaż produktów pochodzenia roślinnego. Związane jest to m.in. z rosnącą świadomością konsumentów na temat wpływu spożycia mięsa na ludzkie zdrowie i długość życia. Dlatego coraz większą karierę robią alternatywne źródła białka. Nie bez znaczenia jest też fakt, że zwiększenie ich produkcji ma również wpływ na gospodarkę i klimat.
Zobacz więcej na temat:  STYL ŻYCIA jedzenie zdrowe odżywianie wegetarianizm weganizm zdrowie i dieta ekologia rolnictwo białko hodowla zwierząt klimat mięso Trójka Szymon Majchrzak Krzysztof Łoniewski

Rewolucja, dramat, wściekłość: koniec z pizzą i lodami po północy! Na razie w Mediolanie

Władze Mediolanu planują rewolucyjne posunięcie: chcą zakazać sprzedaży po północy pizzy, lodów i napojów na wynos. Powód: skargi mieszkańców miasta na uciążliwości nocnego życia. Sprzedawcy są wściekli, turyści rozżaleni. Czy nadchodzi rewolucja w podejściu do biznesu turystycznego?
Zobacz więcej na temat:  STYL ŻYCIA turystyka Włochy Mediolan pizza napoje jedzenie Kraków Miasto Jest Nasze Józef Niewiarowski Piotr Łodej Trójka